Spelutveckling

Spelutveckling kallas det händelseförlopp som används när man utvecklar ett nytt spel. I dagens moderna it-samhälle så används termen nästan uteslutande för digitala spel, men den kan lika gärna användas när man pratar om utvecklingen av mer traditionella spel som brädspel och konfliktspel. Begreppet innefattar en rad processer, till exempel speldesign där man bestämmer bakgrund och regler för spelet. Under produktion i spelutveckling är det där man skapar själva spelet. Man kodar modeller och skapar även ljud och musik till spelet. När spelet börjar bli klart testar man först spelet i en så kallad beta-version av programmet som är öppen för allmänheten.

Man släpper en beta-version för att kunna hitta och fixa buggar innan man gör ett riktigt släpp och är något som används av alla utvecklare inom branschen. Spelutveckling har blivit otroligt populärt och det finns många olika sätt att jobba inom denna bransch. Folk arbetar i stora kapitalstarka företag med att utveckla spel, men även grupper av privatpersoner eller ensamma privatpersoner gör även de ett intryck i branschen. Det gemensamma för alla anställningsformer är att det är ett kreativt och fritt arbete som ställer höga krav på branschspecifik kunskap för att utveckla de absolut bästa spelen, oavsett på vilket sätt man väljer att jobba.

Spelutveckling har exploderat

I takt med att spelmarknaden har expanderat explosionsartat har även utbildningar inom spelutveckling gjort det. Från att ha varit något man satt och lärde sig hemma i en källare tillsammans med likasinnade, så har nu ämnet en plats i skolans finrum och de allra flesta universitet erbjuder någon form av variant på ämnet. Skövde Högskola har till exempel länge haft en specialiserad utbildning inom ämnet. Att Sverige har en tydligt uttalad teknisk fokusering har garanterat bidragit till svenska spelutvecklares mycket goda rykte i världen och det finns en mängd exempel på svenska spelutvecklare som lyckats otroligt väl även internationellt sett.

Spelutveckling i Sverige har blivit populärt